en fågel i fyra delar


han var en av klyschorna som förespråkade kärlek och förståelse
och han var onaturligt blek av sina föräldrars förebråelse

det blir aldrig någon riktig förändring i nordeuropeiska småstäder
mentaliteten är densamma trots årstider och bättre/sämre väder

man måste veta när man ska gå, sa han.
man ska gå så snart man kan, ska man.

ibland har vi så perverterat olika smak
men jag tror inte att du heller vet om du är rak.

goda råd/popgitarrer

trots bokstavliga drömar om hjältedåd
får man nöja sig med mindre i väntan på att få råd
med bättre mat, märkeskläder och storverk.

stora tankar distar som popgitarrer men låter bra ändå,
det komplicerade blir väl som alltid att få någon annan att förstå
och viktigare än det; känna samma sak.
det hade väl varit lättare om jag någonsin varit rak.

veckans formulering/veckans skämt/åsiktsmaskinenhjärta

veckans formulering

"Eniro trycker 5 miljoner kataloger i år. Före­taget hävdar att 50 procent av alla svenskar använder telefonkatalogen minst en gång i månaden. Det uttalandet tyder på att 100 procent av personalen på Eniro använder crack minst en gång i veckan."

och veckans skämt

"Den söndertjatade­ humorformen ”roasting” är inte hälften så rolig som den totalt ansvarslösa och infantila spexighet Alex Schulman visade prov på i söndags. Han var ute på krogen, lånade en bebis, tog bilder och bloggade om att hans flickvän fött barn."

(båda via påstan-bloggen)

servitör/klyscha/lizamarklundljuger

så jag är servitör nu. jag tror det bästa med det är klyschan i det. du vet konstnär-som-försörjer-sig-som-servitör. det är lite coolt. fast jag inte är så produktiv som konstnär. men ändå.
idag fick jag för övrigt som servitör köra slipmaskin. slipa bord och sånt. först tyckte jag det var segt men sen kom jag på att jag var man och därför älskar powertools, så jag gillade det. solsken, fet musik i hörlurarna och en slipmaskin på taket av en båt i hamnen. oh yes.

och visst ja, liza marklund ljuger. kortfattat så tjuter hon i en krönika över att hennes polares band inte säljer några skivor. men hon missade en hel del grejer. läs den långfattade versionen här.

sjuk/lookbookjag har kommit av mig lite här. men man kan väl inte hålla ett sånt tempo hur länge som helst. idag är jag sjuk och det är tråkigt för jag ville jobba och komma igång ordentligt med det. men det gick ju inte. det gick ganska bra igår iallafall.
bortsett från det så hänger jag mest på lookbook nu. det är ett sjukt pretentiöst ställe. men jag gillar ju sånt. om man vill ha en invite kan man höra av sig. så ligger det till iallfall.

fjärrseende/tusen länkar

så jag börjar jobba imorgon. på lekteren. det öppnar inte förens på fredag, men de behövde nån som kunde bära bord imorgon, så det var ju bra. jag är märkligt peppad. det är skönt när det börjar ordna upp sig med saker. nu hoppas vi bara på ett fantastiskt väder hela somaren så det blir mycket jobb.
och jag har redan en lång lista med saker med allt jag ska göra när jag har pengar i sommar och det blir ett trumpiano som anna sa att det hette och kanske allt på american apparel och tusen stora tatueringar. det är mina planer. och uteserverings-öl också. bästa sorten.

man tycker om när det börjar ordna upp sig som sagt, och även MCN börjar likna något. långsamt fortfarande. men det är ju så vi gör saker. dock borde jag nog påminna elin om att jag har gett henne månaden ut att klicka några bilder som kan gå till framsidan på boken.

i övrigt har jag många idéer. nu handlar det mest om att hitta rätt personer till rätt idéer. men det brukar ju ordna sig när det blir varmare ute.

den stora pjäsen du inte kan rymma ifrån

trots alla sätt du kan vara eller icke vara på
finns det en handfull frågor jag verkligen inte vill svara på.
det är ett drama jag saknar men hatar att leva i, men hat är ju trots
allt en känsla lika mycket som en defensiv vän
och behovet finns av allt som gör att man känner, trots ett överflöd
av defensiva vänner. det är tyst i köket men i ögonen bränner det
och över bröstet spänner det.
för det är trångt och fullt av spring i benen och vanföreställningar som utspelar sig på den största scenen,
här i ditt liv, i ditt vardagsrum. där du gömmer dig inne i vrån.
det är här första akten utspelar sig.
i den stora pjäsen du inte kan rymma ifrån.

förra veckan i bilder


förra veckans keps: nya kepsen

förra veckans soundcheck: navid modiri & gudarnas soundcheck

förra veckans bara-i-fucking-oslo: sparken fastlåst i cykelstället vid karl johan.

röksvampen


jag minns inte om jag nämnt det men 23 mars släpper Röyksopp sin nya skiva Junior vilken har all potential i hela världen att bli grym. de har gjort en kleerup, musikaliskt inte kemiskt, och plockat in både robyn, lykke li och karin dreijer. i vilket fall, lyssna på hela skivan+ remixer kan man göra på http://royksopp.com/music/junior, ladda ner lykke li-melodin kan man göra hos http://addicts.se/2009/03/11/lykke-li-royksopp/.

http://addicts.se är för övrigt ett grymt ställe att tanka ner nya prylar på, då de lägger upp en hel del i promotionsyfte. do it.

ang. junior så återkommer jag med ett utlåtande när jag hunnit lyssna på den..

(bild: http://www.flickr.com/photos/royksopp/)

dagens stjärnor

"Det nazistiska partiet Folkfronten kan inte ställa upp under det namnet i kommunvalet i Linköping. Socialister har registrerat sin parti­namnet hos Valmyndigheten."

http://www.corren.se/archive/2009/3/14/k56ixtvkhx1y7ca.xml

adam säger; OCH YEAAAH! SUCK IIT, BITCHES!

tack för allt, linköping.

man saknar det alltid mer än när det inte hunnit hända.
i efterhand är man sjukligt avslappnad, men musklerna är fortfarande spända
i både ansikter och resten av kroppen,
men det går bara utför från toppen,
och även om vägen hem är lång så finns den än, för inga broar är brända.

fortfarande finns det få saker som kan göra en så märkligt glad
som ett varmt återséende med sin hemstad.

tillbaka till oslo

tack för allt, linköping.
det var bra, allt var nog bra utom vad jag överhuvudtaget kom för att göra. tråkigt när man inte kan prestera, men det fanns ju tusen saker att skylla på. jag är död nu. men återkommer nog snart. tack för allt, linköping.

veckans minst sakliga artikel

"En äldre herre blev fullständig rasande när han såg det som hände. "Folk dör i Palestina och ni står och kastar sten, skitungar", ropade han åt dem."

http://dn.se/nyheter/sverige/huliganer-angrep-avsparrningarna-1.815565

tråkigt. från aftonbladet blir jag inte förvånad, men jag högre krav på dn.

revolutionsromantik taget ur sitt osammanhang

så jag är revolutionsromantiskt lagd. absolut. och jag ser i princip allt kreativt motstånd som positivt, allting utanför ramarna är någonting vackert, även om det är djuriskt som du vill säga. jag tror det behövs, jag tror inte att människor är byggda för att säga vad de tycker vart tredje år på en lapp med max två alternativ som båda är helt värdelösa och det blir ju aldrig riktigt bra. ingen vågar riktigt. ingen vill riktigt. och jag beundrar alla i alla länder utom vårt som går ut på gatan när någonting är fel, det räcker att åka över bron till danmark. det blir större i tyskland, frankrike stannade hela landet ganska nyss i strejk mot landets finanspolitik och tja, spanien, italien de gör saker på riktigt där. vi är så sjukligt programmerade att svära för oss själva i norden, det är ju för kallt att gå ut också. jag klarar inte av det, något måste hända, om inte för landets skull så för min egen stimulans skull, ibland blandar man ihop saker. jag skriver det här som ett brev, trots att jag vet att det är så mycket du redan vet och att det är lite osammanhängande och en hel bunt lösa trådar lämnade överallt. men det tar för mycket tid att formulera sig väl ibland, och jag har så mycket att göra, även om jag inte har något att göra just nu. det finns så många att väcka. även om ingen tycker som jag så vill jag att de ska skrika ut sin åsikt för en gångs skull och inte låta någon annan föra den snett bakåt. om och om igen blir jag besviken på det här landet, inte norge, men sverige. även om de är lika. det måste ju finnas något mer att känna än en mumlad irritation mot allt som inte är tyst och stilla. och en dröm om då konst var tavlor av landskap som stimulerade lagom lite för att vara behagligt. för det är ju faktiskt en himla skillnad mellan att bryta hastighetsbegränsningarna och att klottra, ungjävel. men det där har jag svårt att förstå. jättesvårt att förstå.

så är det, vännen.

så kan det också bli när fingrarna får blöda över tangentbordet
en kväll då man hellre skulle stuckit svärdet genom kroppen bara för att visa att det faktiskt är starkare än ordet
och allt man bygger upp men inte får utlopp
 för finns inte för någon annan än dig förens det tar stopp
och då är det försent
att gömma sitt innersta för det är utsmetat över hela väggarna och golvet och bioduken
tillsammans med publikens tysta fråga om det är nu det är dags att få panik?
när någon har brustit och presterar något som syns så är det kanske tvång på att man reagerar,
även om det kanske är bäst att man gör det tyst. och svär för sig själv.


det blir tyst här ett tag nu. jag far hem till slätten. det hade nog inte ens märkts för några månader sedan, men nu håller jag en ganska bra takt med inläggen här, tycker jag. så det kunde vara snällt att säga till när det förändras, liksom.
jag kommer tillbaka i mitten på nästa vecka. all kärlek.

max peezaymax peezay tidigare känd som en av grabbarna från Fjärde Världen har släppt en singel och video fri på nätet. för att han tröttnat på musikbranchen. han var också en av artisterna som fick sin musik inkluderad i the pirate bay-rättegången, men han var den ENDA som drog sig ur. high five alltså.(piraterna tackade genom att marknadsföra hans singel+video) en annan rolig grej är att hans kommande album är gjort tillsammans med en grym graffittiartist och kommer att vara kombinerat album-fotobok. helhetsupplevelse. gör som man vill. jag gillar det.

kul med videon som till stor del ser ut att vara från salemmarchen också. det är spex.

EDIT: inte hans första grejer, tack calle.
EDIT 2: mer om Max Peezays release finns här: http://dn.se/kultur-noje/musik/max-peezay-slapper-lat-pa-pirate-bay-1.813505

om att medelklassen är en sjukdom

jag har en favoritskribent just nu. egentligen två. den ena skiver på http://www.conspicere.se/ mestadels om mode. hon är kanske den enda modebloggaren i hela världen som är värd att lyssna på. men det var den andra jag tänkte säga något om nu, hon skriver för dn framförallt och heter Hanna Hellquist. sjukt begåvad och varje gång jag läst en krönika eller ett kåseri så ser jag fram emot nästa. hon är väldigt aktuell nu med en bok hon har skrivit om sin pappa, Karlstad Zoologiska, och jag ser fram emot att läsa den. fast det inte är så ofta jag ser fram emot att läsa böcker längre.

det jag egentligen ville säga om Hanna Hellquist var att hon formulerade sig fint om hur medelklassen är en sjukdom här och det är svårt att säga emot.
men stanna inte där, läs mer av henne på samma ställe. det är värt det.

EDIT: tack olle för länkhjälpen:P

blogglayout etc.

större delen av dagen har gått åt till att ordna blogglayout åt astrid och hennes kompis anna. inga storverk uträttade direkt, jag har i princip bara styrt med färg och form, men det tar fan tid alltså. men det är ju trevligt att kunna hjälpa till.
bortsett från det har jag ett videoprojekt pågång. har inte riktigt haft tid att bli klar, bara.
ikväll ska jag lämna råttorna hos joda&erik och hämta en resväska hos folle&åsa. och bryta upp brevlådan. och källarförådet. för lost keys and reflections var en smula självbiografisk, trots att titeln var lånad.
borde tvätta också.
kul.

svt debatt

om att vara hemma med barnen.
och någon säger; men tänk om jag inte VILL det?
och jag kommer att tänka på en låt det var för länge sedan jag lyssnade på som avhandlar det där ganska bra.
tja, ganska exakt samma sak, faktiskt. om ni vill höra den kan man höra av sig så kan man typ..öh. få låna skivan :)


Doktor Kosmos-Vill ni ha det som i sovjet eller vadå?
"Jag ser ett debattprogram på tv,
Gudrun Schyman säger att hälften av föräldrapennigen bara ska kunnas ta ut av pappan.
Programledaren frågar om hon alltså vill tvinga papporna att vara hemma med sitt barn.
Och hon svarar: "Nej, så kan man absolut inte säga", och jag tänker: "fega jävla kärring".

Dagen efter spelar vi på blå i Eskilstuna och jag sitter i logen,
det kommer in en tjej med The Pasters tröja,
hon säger att hon vill ställa en fråga,
hon säger att det gäller en av våra låtar, "Stoppa valfriheten".
Hon frågar: "Vill ni ha det som i Sovjet, eller vad då?

Jag ser på henne med en trött blick och ber henne sätta sig,
jag frågar henne vad hon heter,
hon säger att hon heter Elin och sommarjobbar på ICA och gör ett fanzine som heter Popoffer.
Elin, jag ska berätta för dig..
om tvång.

Det finns många som inte gillar tvång

Arbetsgivaren vill inte tvingas betala samma lön till Johanna som till Johan
Von Knorring vill inte tvingas gå i samma skola som Ali Alkali
Pappan vill inte tvingas att vara hemma med Tindra ett helt halvår
Storföretaget vill inte tvingas dela med sig av sina vinster
Fabriksägaren vill inte tvingas låta sina anställda bestämma över sin arbetsplats
Prästen vill inte tvingas viga Bertil och Sture
Hyresvärden vill inte tvingas hyra ut till familjen Mombasa
Tomatodlaren vill inte tvingas sluta spruta gift
Den frihetstörstande spritliberalen vill inte tvingas stå i kö och betala tvåhundra spänn för ett helrör
Den sköna snubben vill inte tvingas åka till köpenhamn för att rulla en jolle
Och när den sköna snubben har blivit ett skönt psyko så vill han inte tvingas till vård
Och den rika vill inte tvingas att betala för vården av psykot
Det finns många som inte gillar tvång

Du frågade om vi ville ha det som i Sovjet.

- Nej vi vill inte ha det som i Sovjet,
vårt idealsamhälle förverkligas inte genom Kalashnikovkarbiner mot tinningen
utan genom fönsterkuvert i brevlådan.
Vår revolution kommer inte att höras som granatexplosion,
vår revolution kommer att höras som tusen små dunsar,
mot din hallmatta.

Vårt idealsamhälle, är ett tvångssamhälle.

Frågor på det?"

veckans stjärna

Säljare drack frätande medel
"En manlig försäljare skulle visa hur ett medel som löser proppar i avlopp fungerar. När demonstrationen var över var det dags för fika. Då drack försäljaren ur fel kopp — och fick i sig det propplösande och frätande medlet"
http://dn.se/nyheter/sverige/saljare-drack-fratande-medel-1.811566

så, hur gick det där tycker du? något för cv't, alltså..

något gammalt som inte blev något

och med den samlade kunskapen hos en handfull gråsparvar
kastade han hatten, och förbannade hur han småslarvar
med saker han givetvis egentligen kan utan och innan
och sedan länge.
och med det tror jag att jag vill säga att det som läses här är allt. precis allt jag skriver. därför varierar kvalitén.

cassandrakomplex

-ibland jagar jag sanningen med kniv.
det är det jag menar i mitt cv med frasen
"kan ta egna initiativ"
det och den tvivelaktiga förmågan att
dissikera andras liv i några illa byggda analyser.
men cassandrakomplexen är dominanta och mina
uttryckssätt militanta och tyärr är dina åsikter om det
helt ointressanta.
dock hoppas jag att du är i närheten när allting brister.
(kära minister.)

RSS 2.0